Do work that matters
Make a meaningful and positive difference.
Medarbetarna är ett kunskapsföretags mest värdefulla tillgång. I en värld som ständigt förändras är det centralt för oss som arbetsgivare att våra medarbetare mår bra och känner sig trygga, samt kan utvecklas, växa och förverkliga sina mål. Med en kultur präglad av inkludering och lärande säkerställer vi de bästa och mest dynamiska teamen, redo att ta sig an våra kunders utmaningar.
Under året som gått har vi äntligen kunnat träffas som vanligt igen. Både kollegor emellan och när vi möter studenter och potentiella nya medarbetare. Åren av pandemi har lärt oss att det fungerar bra att hantera samarbete, möten och rekryteringsprocesser virtuellt. Det har också blivit tydligt att det mänskliga mötet adderar energi och dynamik som vi behöver och mår bra av. I vårt nya hybrida arbetssätt är det just det mänskliga mötet som är i fokus. De flesta av våra medarbetare jobbar alltjämt på annan plats någon eller ett par dagar dag i veckan, till exempel hemma eller hos kunden, men de uppskattar också att komma till kontoret för de kreativa mötena och spontana samtalen. Vi har under året byggt om flera av våra kontor för att främja just den sociala biten, och på så sätt ge medarbetarna förutsättningarna att välja rätt miljö för det de ska göra. I de uppföljningar som gjorts har vi tydligt kunnat se att vårt flexibla arbetssätt uppskattas stort, inte minst ur aspekten att skapa ökad balans i livet.
För första gången i KPMG:s långa historia har vi lanserat ett gemensamt Employee Value Proposition – medarbetarlöfte – i hela det globala KPMG-nätverket. Det är något vi är stolta över. Medarbetarlöftet bygger på fem pelare som arbetats fram i en omfattande global process. Syftet är att skapa en stark, attraktiv och enhetlig medarbetarupplevelse för KPMG:s drygt 236 000 medarbetare. Det ska också förmedla samma budskap och löfte till alla de nya kollegor vi välkomnar – oavsett arbetsområde. Vi vill vara det självklara valet för både nuvarande och framtida medarbetare. De fem pelarna är något vi har med oss varje dag och de spelar alla sin egen nyckelroll i upplevelsen av KPMG som arbetsgivare.
Sammantaget handlar vårt medarbetarlöfte om att varje medarbetare ska känna att deras arbete gör skillnad; att mångfald och inkludering är en självklarhet, att KPMG-kulturen präglas av ständigt lärande och utveckling, samt att varje individs insikter och bidrag är avgörande när vi tillsammans skapar starka team som arbetar för en bättre framtid.
Do work that matters
Make a meaningful and positive difference.
Come as you are
Value each other´s differences.
Thrive with us
Providing the support you need to be your best.
Learn for a lifetime
Grow your own way in an environment where learning is continuous.
Make your mark
Be recognized for the impact you make.
Medarbetarlöftets syfte är att skapa en stark, attraktiv och konsekvent medarbetarupplevelse för KPMG:s drygt 236 000 medarbetare.
Under året har vi kontinuerligt arbetat med mångfaldsfrågor, eller Inclusion, Diversity & Equity (IDE) som är den globala samlingstermen. Vi är övertygade om att vi levererar bättre och skapar mer värde när mångfald, jämställdhet och inkludering genomsyrar såväl ledarskap som verksamhet. Inte bara sett till kön utan även ålder, bakgrund och andra aspekter. På temat inkludering fokuserar vi bland annat på att skapa en samhörighet mellan våra tre länder, sedan verksamheterna i Lettland och Litauen införlivades med KPMG i Sverige. Som ett led i detta har vi under året gått över till engelska som koncernspråk.
KPMG i Sverige har under året publicerat sin första IDE-rapport, för att synliggöra det arbete som görs inom inkludering, mångfald och rättvisa. Vi har också IDEambassadörer som driver initiativ för att göra KPMG till en ännu mer inkluderande arbetsplats. Rapporten lyfter bland annat KPMG:s strategiska samarbeten inom IDE-området samt den utveckling och de trender som går att utläsa ur olika medarbetarundersökningar.
Vi är också nya medlemmar i Diversity Charter Sweden, ett nätverk för företag och organisationer som aktivt söker framgångsrika sätt att arbeta med mångfald. Nätverket erbjuder erfarenhetsutbyten och kunskapsutveckling och för oss på KPMG är medlemskapet ytterligare ett steg för att ständigt förbättra och lära oss mer.
I jämförelse med homogena arbetsgrupper berikar mångfald såväl kunduppdrag som utvecklingsprojekt. För oss har mångfaldsarbetet därför ett starkt affärsmässigt syfte. Genom aktiviteter och initiativ som de ovan nämnda ökar vi successivt vår kunskap och förståelse. Under verksamhetsåret 21/22 har vi genomfört en medarbetarenkät på IDE-temat, där vi kan utläsa att även våra medarbetare märker av den positiva utvecklingen. Insikterna från enkäten finns presenterade i IDE-rapporten.
Vi fortsätter vårt målmedvetna arbete för att ha en jämn fördelning mellan kvinnor och män på högre befattningar. Andelen kvinnor på chefspositioner är för närvarande 49 procent, vilket är både glädjande och ett kvitto på målinriktat arbete. Som en del i den utvecklingen jobbar vi aktivt för att delägarkollektivet ska bli mer jämställt och vi hade i den senaste mätningen 25 procent kvinnliga delägare, jämfört med 15 procent för 10 år sedan.
Att arbeta för mångfald och inkludering är i sig en hållbarhetsfråga, då det handlar om att bygga för framtiden och se till att vi fortsätter attrahera de bästa talangerna.
Hållbarhet ligger högt på agendan i alla branscher och verksamheter, så även hos oss. När det kommer till People-agendan handlar det dels om att kontinuerligt arbeta för mångfald och inkludering, dels om att skapa hållbara arbetsförhållanden, vilket för ett kunskapsföretag som KPMG är en förutsättning för att vara en relevant arbetsgivare. Våra medarbetares välmående är en nyckelfråga, både centralt och lokalt, och vi har under året startat ”Wellbeing at KPMG”, ett gemensamt initiativ för Sverige, Lettland och Litauen. Initiativet fokuserar på både fysisk och mental hälsa och medarbetarna erbjuds bland annat hälsocoaching, givande föreläsningar och konkreta verktyg i vardagen.
Hållbarhet på People-agendan handlar också om att se till att våra fantastiska medarbetare fortsätter att utvecklas på KPMG och kan se nya karriärvägar och inspirerande utmaningar inom företaget. Ett led i detta är Future Partner Academy som lanserats under året 21/22. Future Partner Academy är ett program där vi på ett ännu tidigare plan än tidigare identifierar engagerade och kunniga medarbetare som inom några år skulle kunna vara aktuella som nya delägare. De som nomineras till programmet får ta del av utbildningar, coaching och vägledning för att utvecklas, utmanas och växa i sina roller, och en ny grupp deltagare kommer framöver att väljas ut årligen.
Lärande och utveckling är en självklar del av arbetsvardagen för alla inom KPMG. Våra medarbetare utvecklas primärt genom sitt praktiska arbete i uppdragen och genom löpande vägledning och feedback kollegor emellan. Vi erbjuder också ett strukturerat lärande där vi mixar fysiska utbildningstillfällen med digitala och virtuella program. Alla medarbetare sätter tillsammans med sin Performance Manager och chef en utbildningsplan, där vissa utbildningar är obligatoriska och andra valbara utifrån individuella utvecklingsmål. Medarbetaren kan sedan i stor utsträckning själv styra när utbildningarna genomförs.
Våra Performance Managers spelar en viktig roll för människorna de coachar. Dels som ett stöd i att se till att våra medarbetare utmanas och utvecklas i rätt riktning, dels från det mänskliga perspektivet. I KPMG:s Performance Management-process ingår regelbundna avstämningsmöten i syfte att känna av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen ser ut i de aktuella uppdragen och projekten. Vi utvärderar våra ledare löpande och kommer att fortsätta arbeta för att ge dem bästa möjliga förutsättningar att bygga starka team, både via individuell coaching och genom utbildningar för Performance Managers i stort.
Nya medarbetare:
808
Antal anställda:
2228
Vi har starka band med våra nordiska och baltiska kollegor och dessa stärker vi ytterligare under året. Vi genomförde bland annat en gemensam nordisk onboarding i Stockholm, där nya juniora medarbetare från olika länder träffades under två dagar för att nätverka, inspireras och få en rivstart på resan inom KPMG. Vi utvecklar också andra gemensamma processer och initiativ över landsgränserna och vi ser fram emot att hitta ytterligare sätt att samarbeta framöver.
En viktig del i det nordiska samarbetet är Nordic Learning & Development Center of Excellence där arbetet leds av ett team som är baserat i Riga. Flera arbetsgrupper är upprättade för att utvärdera och producera utbildningar inom de flesta tjänsteområden, där Sverige, Finland och Norge har bidragit i stora delar av arbetet kring såväl utvärdering, produktion som genomförande. Nordic L&D training curriculum utgör det grundläggande utbudet av utbildning och utveckling för alla medarbetare i Sverige och hela den nordiskbaltiska regionen.
Konkurrensen om talangerna är hård och kommer att fortsätta vara det även framöver, oavsett om vi ser till ingenjörsstudenter, jurister eller ekonomer. Mot den bakgrunden är vi mycket glada över att kunna konstatera att vi under räkenskapsåret rekryterat 808 (559) nya medarbetare, varav 552 i Sverige, 130 i Lettland och 126 i Litauen. Den 30 september uppgick antalet anställda till 2 228 (1 986) i koncernen. Medelantalet anställda under året var 2 032 (1 923).